Periodieke herkeuring rijbewijs bij ADHD vervalt

Periodieke herkeuring rijbewijs bij ADHD vervalt

 

De minister van I&M heeft op advies van de Gezondheidsraad besloten om de verplichte herkeuring voor ADHD’ers voor het rijbewijs per 1 juni te laten vervallen. De eerste keuring bij het aanvragen van een rijbewijs, bijvoorbeeld voor examenkandidaten, blijft wel verplicht. In uitzonderlijke gevallen kan een onafhankelijk specialist het CBR nog wel adviseren na drie of vijf jaar een herkeuring uit te voeren. Deze wijziging geldt zowel voor personen met een rijbewijs voor de personenauto of motor als voor vrachtwagen- en buschauffeurs.

De wijzigingen vanaf 1 juni:
– De maximale geschiktheidtermijn van drie jaar vervalt, ook bij examenkandidaten
– Er hoeft dus geen herkeuring plaats te vinden, ongeacht medicijngebruik
– In individuele gevallen kan de specialist herkeuring na 3 of na 5 jaar adviseren

CBR kiest leverancier voor nieuw afnamesysteem theorie-examens

CBR kiest leverancier voor nieuw afnamesysteem theorie-examens

 

Na een zorgvuldige voorbereiding en Europese aanbestedingsprocedure heeft het CBR gekozen voor samenwerkingsverband Cito-Trifork. Zij gaan de software voor een nieuw afnamesysteem voor de theorie-examens leveren.

De klassikale theorie-examens bij het CBR gaan verdwijnen. In de loop van 2014 zullen kandidaten het examen “individueel” achter een computer afleggen. Zij zitten naast elkaar in een ruimte maar doen apart hun eigen examen. Het nieuwe systeem biedt veel flexibiliteit. Zo kan het CBR nog beter inspelen op de vraag uit de markt en kunnen klanten sneller terecht voor hun examen. Een ander voordeel is dat de kandidaat tijdens het examen grotendeels zijn eigen tempo kan bepalen. Bovendien krijgt hij na afloop direct feedback. De inhoud van het examen verandert voorlopig nog niet. Het nieuwe systeem is wel voorbereid op nieuwe mogelijkheden.

De volgende stap in het proces is de keuze van de hardware en de inrichting van de theoriecentra-nieuwe-stijl. Naar verwachting kan het CBR aan het einde van dit jaar het complete plaatje aan alle partijen laten zien. Het streven is om in de loop van 2014 met de landelijke uitrol te starten.