Algemeen nieuws

 • Fri, 13 Sep 2019 06:00:42 +0000: Column Frank Hoornenborg (Bovag): ‘Gluren bij de buren’ - RijschoolPro
  De rijschoolbranche vormt de kopgroep als het gaat om verkeersveiligheid, vindt Frank Hoornenborg van Bovag Rijscholen. In zijn maandelijkse column voor RijschoolPro kijkt hij daarom over de landsgrenzen op zoek naar ‘best practices’.  Soms denk ik wel eens dat we het in Nederland moeilijk vinden om te leren van anderen. Om open te staan voor […]
 • Thu, 12 Sep 2019 11:44:48 +0000: Cursisten van failliete BOAA kunnen terecht bij Jongepier Verkeersopleidingen  - RijschoolPro
  Jongepier Verkeersopleidingen heeft de zogeheten goodwill van Beroepsopleiding Autorij-instructeurs Arnhem (BOAA) overgenomen. Cursisten kunnen bij Jongepier terecht om de opleiding af te maken. BOAA werd 28 augustus failliet verklaard.  Eind augustus viel het doek voor BOAA. Bij het faillissement waren drie mensen betrokken: de bestuurder en nog twee personeelsleden. De curator laat weten de oorzaak […]
 • Thu, 12 Sep 2019 09:10:42 +0000: Grapperhaus: verlopen rijbewijs écht niet gedogen - RijschoolPro
  Ondanks druk van de Tweede Kamer, houdt minister Ferd Grapperhaus van Justitie voet bij stuk. Hij geeft geen onmiddellijke coulance aan ouderen die wachten op de verlenging van hun rijbewijs. De Kamer had Grapperhaus gesommeerd naar het debat over de aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) te komen. Kamerleden vragen de minister verlopen […]
 • Wed, 11 Sep 2019 14:05:18 +0000: Terugdringen wachttijden CBR duurt sowieso tot 2020 - RijschoolPro
  Het gaat nog wat langer duren voor het CBR de opgelopen wachttijden voor mensen die zich voor een rijbewijs laten keuren weer de baas is. In het ergste geval kan het CBR mensen pas in de zomer van 2021 weer op tijd helpen, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen. Woensdagavond is er een plenair debat over […]
 • Wed, 11 Sep 2019 14:00:25 +0000: Minister onderzoekt stelselherziening medische keuring senioren - RijschoolPro
  De rijbewijskeuring van senioren moet niet afhangen van leeftijd, maar moet gebeuren op basis van een meldingsplicht. Minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW onderzoekt momenteel een stelselwijziging van de (medische) rijgeschiktheid.  De bewindsvrouw laat in een brief aan de Kamer weten de mogelijkheden te verkennen naar meer ‘maatwerk’ in de beoordeling of ouderen geschikt zijn […]

Periodieke herkeuring rijbewijs bij ADHD vervalt

Periodieke herkeuring rijbewijs bij ADHD vervalt

 

De minister van I&M heeft op advies van de Gezondheidsraad besloten om de verplichte herkeuring voor ADHD’ers voor het rijbewijs per 1 juni te laten vervallen. De eerste keuring bij het aanvragen van een rijbewijs, bijvoorbeeld voor examenkandidaten, blijft wel verplicht. In uitzonderlijke gevallen kan een onafhankelijk specialist het CBR nog wel adviseren na drie of vijf jaar een herkeuring uit te voeren. Deze wijziging geldt zowel voor personen met een rijbewijs voor de personenauto of motor als voor vrachtwagen- en buschauffeurs.

De wijzigingen vanaf 1 juni:
– De maximale geschiktheidtermijn van drie jaar vervalt, ook bij examenkandidaten
– Er hoeft dus geen herkeuring plaats te vinden, ongeacht medicijngebruik
– In individuele gevallen kan de specialist herkeuring na 3 of na 5 jaar adviseren

CBR kiest leverancier voor nieuw afnamesysteem theorie-examens

CBR kiest leverancier voor nieuw afnamesysteem theorie-examens

 

Na een zorgvuldige voorbereiding en Europese aanbestedingsprocedure heeft het CBR gekozen voor samenwerkingsverband Cito-Trifork. Zij gaan de software voor een nieuw afnamesysteem voor de theorie-examens leveren.

De klassikale theorie-examens bij het CBR gaan verdwijnen. In de loop van 2014 zullen kandidaten het examen “individueel” achter een computer afleggen. Zij zitten naast elkaar in een ruimte maar doen apart hun eigen examen. Het nieuwe systeem biedt veel flexibiliteit. Zo kan het CBR nog beter inspelen op de vraag uit de markt en kunnen klanten sneller terecht voor hun examen. Een ander voordeel is dat de kandidaat tijdens het examen grotendeels zijn eigen tempo kan bepalen. Bovendien krijgt hij na afloop direct feedback. De inhoud van het examen verandert voorlopig nog niet. Het nieuwe systeem is wel voorbereid op nieuwe mogelijkheden.

De volgende stap in het proces is de keuze van de hardware en de inrichting van de theoriecentra-nieuwe-stijl. Naar verwachting kan het CBR aan het einde van dit jaar het complete plaatje aan alle partijen laten zien. Het streven is om in de loop van 2014 met de landelijke uitrol te starten.

Minder bromfiets rijbewijzen

Jongeren bezitten steeds minder vaak een brommer. Het aantal 16- en 17-jarigen met een brommer is in drie jaar tijd met bijna de helft afgenomen tot 27.700. Dit blijkt uit een onderzoek dat de SWOV onlangs deed in opdracht van minister Melanie Schultz van Haegen (IenM).

Oorzaak voor de daling is volgens de SWOV onder andere de invoering van het bromfietsrijbewijs. Jongeren onder de 18 jaar moeten sinds 2010 hun bromfiets praktijkexamen halen alvorens zij hun rijbewijs in ontvangst mogen nemen.

Ook de economische crisis is volgens de SWOV een reden waarom jongeren minder vaak een brommer aanschaffen. Daarnaast hebben jongeren sinds de start van het experiment 2toDrive de mogelijkheid om hun autorijbewijs al op hun zeventiende te halen, waardoor zij sneller kiezen voor een auto als vervoersmiddel.

Woordvoerder van de BOVAG Tom Huyskens liet in het AD weten niet rouwig te zijn dat steeds meer jongeren de scooter laten staan. “Het is vaak ook de groep die overlast veroorzaakt”, zegt hij in de krant.

Het aantal ernstige verkeersongevallen onder 16- en 17-jarigen is mede door de verminderde belangstelling voor de brommer gedaald met 22 procent ten opzichte van drie jaar geleden. (bron VerkeersPro)