Algemeen nieuws

 • Mon, 11 Nov 2019 12:56:03 +0000: Opleider Paul Brussaard luidt noodklok: ‘Tekort aan rijinstructeurs met OGS+ bevoegdheid’ - RijschoolPro
  Voor chauffeurs van hulpvoertuigen is het nu verplicht periodiek bijscholing te volgen. Zij moeten worden opgeleid door rijinstructeurs met OGS+ bevoegdheid en daar zijn er te weinig van. Opleider Paul Brussaard luidt de noodklok. Elke dag gaan zo’n 2.000 keer de sirenes en zwaailichten aan bij een spoedrit. Dat gebeurt niet alleen bij voertuigen van […]
 • Mon, 11 Nov 2019 07:13:44 +0000: CBR pakt identiteitsfraude bij examens harder aan - RijschoolPro
  Het CBR heeft de samenwerking met politie en het OM geïntensiveerd om identiteitsfraude bij examens harder aan te maken. De straf voor identiteitsfraude kan oplopen tot zes jaar cel.  Het CBR betrapt elk jaar ongeveer een tiental mensen die proberen de boel te flessen. Het gaat dan vooral om kandidaten die een examen voor iemand […]
 • Fri, 08 Nov 2019 08:39:20 +0000: Lesauto verzekeren? Hier moet je op letten! - RijschoolPro
  ADVERTORIAL – Ook voor lesauto’s geldt dat een autoverzekering verplicht is. Toch zal je als rijschoolhouder waarschijnlijk andere eisen aan de verzekering stellen dan wanneer dit jouw particuliere auto betreft. Bovendien moet je ook met meerdere zaken rekening houden. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat de leerling en eventuele stagiaires goed verzekerd zijn. Weet jij […]
 • Thu, 07 Nov 2019 08:27:58 +0000: Pechtold bij talkshow Pauw over het CBR: ‘Ik heb geen juichverhaal’  - RijschoolPro
  Alexander Pechtold is de nieuwe directeur van het CBR. Woensdagavond zat hij aan tafel bij talkshow Pauw om te praten over de problematiek van het rijvaardigheidsbureau. “De organisatie staat er slecht voor”, erkent hij. Hij roept mensen van wie het rijbewijs verloopt op vooral niet eerder dan vier maanden op voorhand te beginnen met de […]
 • Thu, 07 Nov 2019 07:52:53 +0000: Straffen voor ernstige verkeersdelicten straks flink omhoog - RijschoolPro
  Op ernstige verkeersdelicten staan vanaf 1 januari 2020 hogere straffen. De wet van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) die dat mogelijk maakt, is door de Eerste Kamer aanvaard. Automobilisten die opzettelijk meerdere verkeersregels aan hun laars te lappen, riskeren bijvoorbeeld straks maximaal twee jaar gevangenisstraf. Allereerst gaat de maximale straf voor gevaarlijk rijden van twee […]

Periodieke herkeuring rijbewijs bij ADHD vervalt

Periodieke herkeuring rijbewijs bij ADHD vervalt

 

De minister van I&M heeft op advies van de Gezondheidsraad besloten om de verplichte herkeuring voor ADHD’ers voor het rijbewijs per 1 juni te laten vervallen. De eerste keuring bij het aanvragen van een rijbewijs, bijvoorbeeld voor examenkandidaten, blijft wel verplicht. In uitzonderlijke gevallen kan een onafhankelijk specialist het CBR nog wel adviseren na drie of vijf jaar een herkeuring uit te voeren. Deze wijziging geldt zowel voor personen met een rijbewijs voor de personenauto of motor als voor vrachtwagen- en buschauffeurs.

De wijzigingen vanaf 1 juni:
– De maximale geschiktheidtermijn van drie jaar vervalt, ook bij examenkandidaten
– Er hoeft dus geen herkeuring plaats te vinden, ongeacht medicijngebruik
– In individuele gevallen kan de specialist herkeuring na 3 of na 5 jaar adviseren

CBR kiest leverancier voor nieuw afnamesysteem theorie-examens

CBR kiest leverancier voor nieuw afnamesysteem theorie-examens

 

Na een zorgvuldige voorbereiding en Europese aanbestedingsprocedure heeft het CBR gekozen voor samenwerkingsverband Cito-Trifork. Zij gaan de software voor een nieuw afnamesysteem voor de theorie-examens leveren.

De klassikale theorie-examens bij het CBR gaan verdwijnen. In de loop van 2014 zullen kandidaten het examen “individueel” achter een computer afleggen. Zij zitten naast elkaar in een ruimte maar doen apart hun eigen examen. Het nieuwe systeem biedt veel flexibiliteit. Zo kan het CBR nog beter inspelen op de vraag uit de markt en kunnen klanten sneller terecht voor hun examen. Een ander voordeel is dat de kandidaat tijdens het examen grotendeels zijn eigen tempo kan bepalen. Bovendien krijgt hij na afloop direct feedback. De inhoud van het examen verandert voorlopig nog niet. Het nieuwe systeem is wel voorbereid op nieuwe mogelijkheden.

De volgende stap in het proces is de keuze van de hardware en de inrichting van de theoriecentra-nieuwe-stijl. Naar verwachting kan het CBR aan het einde van dit jaar het complete plaatje aan alle partijen laten zien. Het streven is om in de loop van 2014 met de landelijke uitrol te starten.

Minder bromfiets rijbewijzen

Jongeren bezitten steeds minder vaak een brommer. Het aantal 16- en 17-jarigen met een brommer is in drie jaar tijd met bijna de helft afgenomen tot 27.700. Dit blijkt uit een onderzoek dat de SWOV onlangs deed in opdracht van minister Melanie Schultz van Haegen (IenM).

Oorzaak voor de daling is volgens de SWOV onder andere de invoering van het bromfietsrijbewijs. Jongeren onder de 18 jaar moeten sinds 2010 hun bromfiets praktijkexamen halen alvorens zij hun rijbewijs in ontvangst mogen nemen.

Ook de economische crisis is volgens de SWOV een reden waarom jongeren minder vaak een brommer aanschaffen. Daarnaast hebben jongeren sinds de start van het experiment 2toDrive de mogelijkheid om hun autorijbewijs al op hun zeventiende te halen, waardoor zij sneller kiezen voor een auto als vervoersmiddel.

Woordvoerder van de BOVAG Tom Huyskens liet in het AD weten niet rouwig te zijn dat steeds meer jongeren de scooter laten staan. “Het is vaak ook de groep die overlast veroorzaakt”, zegt hij in de krant.

Het aantal ernstige verkeersongevallen onder 16- en 17-jarigen is mede door de verminderde belangstelling voor de brommer gedaald met 22 procent ten opzichte van drie jaar geleden. (bron VerkeersPro)