Algemeen nieuws

 • Fri, 30 Jul 2021 13:01:48 +0000: CBR voerde intern onderzoek naar vrachtwagenchauffeur die agent doodreed - RijschoolPro
  Het CBR heeft intern onderzoek gedaan naar de vrachtwagenchauffeur die begin juli een motoragent heeft doodgereden. Dat heeft het CBR bevestigd aan RijschoolPro na berichtgeving hierover in het AD. In een reconstructie van het AD wordt het examencentrum ervan beticht niets te hebben gedaan met alarmeringen van de politie. Volgens de krant heeft de politie […]
 • Thu, 29 Jul 2021 09:57:48 +0000: RijschoolProTV 30 juli: Rijangst! Wat doe je eraan? - RijschoolPro
  Een thema dat veel bestuurders en leerlingen aan het hart gaat: rijangst. De spanning begint vaak bij de rijlessen en dus de taak aan de instructeur om een leerling zelfverzekerd achter het stuur te laten zitten en angst verleden tijd te maken. Maar hoe doe je dat? Een hoop mensen zullen deze vakantie in de […]
 • Thu, 29 Jul 2021 07:31:32 +0000: TeamAlert start campagne tegen drugsgebruik in het verkeer - RijschoolPro
  TeamAlert start met de jaarlijkse campagne ‘Rij drugsvrij’ om jongeren te stimuleren niet zelf achter het stuur te kruipen als ze drugs hebben gebruikt. Uit onderzoek van de organisatie bleek dat ook in coronatijd jongeren nog vaak rijden als ze onder invloed zijn. Drugsgebruik in het verkeer is een groot probleem onder jongeren. Regelmatig rijden […]
 • Wed, 28 Jul 2021 07:49:45 +0000: Kwart rij-instructeurs overweegt elektrische lesauto aan te schaffen - RijschoolPro
  Meer dan 25 procent van de rij-instructeurs overweegt om binnen vijf jaar een elektrische lesauto aan te schaffen. 11 procent zegt liever voor hybride te kiezen, maar het grootste deel van de instructeurs blijft toch liever bij een benzine- of dieselauto. RijschoolPro deed onderzoek naar de bereidheid van rij-instructeurs om een elektrische auto aan te […]
 • Tue, 27 Jul 2021 15:20:42 +0000: Europese verkoop van diesel- en benzineauto’s neemt af - RijschoolPro
  De verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s in Europa daalt. Aan de andere kant werden in het afgelopen kwartaal juist meer elektrische en hybride auto’s verkocht. Ongeveer een derde van de nieuwe auto’s in Europa was (deels) elektrisch. Hoewel de vergelijking volgens de autobrancheorganisatie niet helemaal eerlijk is, omdat men in het tweede kwartaal van […]

Periodieke herkeuring rijbewijs bij ADHD vervalt

Periodieke herkeuring rijbewijs bij ADHD vervalt

 

De minister van I&M heeft op advies van de Gezondheidsraad besloten om de verplichte herkeuring voor ADHD’ers voor het rijbewijs per 1 juni te laten vervallen. De eerste keuring bij het aanvragen van een rijbewijs, bijvoorbeeld voor examenkandidaten, blijft wel verplicht. In uitzonderlijke gevallen kan een onafhankelijk specialist het CBR nog wel adviseren na drie of vijf jaar een herkeuring uit te voeren. Deze wijziging geldt zowel voor personen met een rijbewijs voor de personenauto of motor als voor vrachtwagen- en buschauffeurs.

De wijzigingen vanaf 1 juni:
– De maximale geschiktheidtermijn van drie jaar vervalt, ook bij examenkandidaten
– Er hoeft dus geen herkeuring plaats te vinden, ongeacht medicijngebruik
– In individuele gevallen kan de specialist herkeuring na 3 of na 5 jaar adviseren

CBR kiest leverancier voor nieuw afnamesysteem theorie-examens

CBR kiest leverancier voor nieuw afnamesysteem theorie-examens

 

Na een zorgvuldige voorbereiding en Europese aanbestedingsprocedure heeft het CBR gekozen voor samenwerkingsverband Cito-Trifork. Zij gaan de software voor een nieuw afnamesysteem voor de theorie-examens leveren.

De klassikale theorie-examens bij het CBR gaan verdwijnen. In de loop van 2014 zullen kandidaten het examen “individueel” achter een computer afleggen. Zij zitten naast elkaar in een ruimte maar doen apart hun eigen examen. Het nieuwe systeem biedt veel flexibiliteit. Zo kan het CBR nog beter inspelen op de vraag uit de markt en kunnen klanten sneller terecht voor hun examen. Een ander voordeel is dat de kandidaat tijdens het examen grotendeels zijn eigen tempo kan bepalen. Bovendien krijgt hij na afloop direct feedback. De inhoud van het examen verandert voorlopig nog niet. Het nieuwe systeem is wel voorbereid op nieuwe mogelijkheden.

De volgende stap in het proces is de keuze van de hardware en de inrichting van de theoriecentra-nieuwe-stijl. Naar verwachting kan het CBR aan het einde van dit jaar het complete plaatje aan alle partijen laten zien. Het streven is om in de loop van 2014 met de landelijke uitrol te starten.

Minder bromfiets rijbewijzen

Jongeren bezitten steeds minder vaak een brommer. Het aantal 16- en 17-jarigen met een brommer is in drie jaar tijd met bijna de helft afgenomen tot 27.700. Dit blijkt uit een onderzoek dat de SWOV onlangs deed in opdracht van minister Melanie Schultz van Haegen (IenM).

Oorzaak voor de daling is volgens de SWOV onder andere de invoering van het bromfietsrijbewijs. Jongeren onder de 18 jaar moeten sinds 2010 hun bromfiets praktijkexamen halen alvorens zij hun rijbewijs in ontvangst mogen nemen.

Ook de economische crisis is volgens de SWOV een reden waarom jongeren minder vaak een brommer aanschaffen. Daarnaast hebben jongeren sinds de start van het experiment 2toDrive de mogelijkheid om hun autorijbewijs al op hun zeventiende te halen, waardoor zij sneller kiezen voor een auto als vervoersmiddel.

Woordvoerder van de BOVAG Tom Huyskens liet in het AD weten niet rouwig te zijn dat steeds meer jongeren de scooter laten staan. “Het is vaak ook de groep die overlast veroorzaakt”, zegt hij in de krant.

Het aantal ernstige verkeersongevallen onder 16- en 17-jarigen is mede door de verminderde belangstelling voor de brommer gedaald met 22 procent ten opzichte van drie jaar geleden. (bron VerkeersPro)